Quantum Metal Malaysia

Tentang kita

QUANTUM METAL SDN BHD (1011907U) diurus dan dimiliki oleh Quantum Metal Exchange Inc. (OTC:QMEI),  sebuah syarikat yang berpangkalan di New York dan tersenarai di pasaran OTC Amerika Syarikat (OTC:QMEI).

QUANTUM METAL SDN BHD (1011907U) menyediakan pembangunan dan perkhidmatan fintech, penyelesaian sistem perbankan dan perdagangan Logam Berharga kepada rakan kongsi tempatan kami seperti bank, institusi kewangan, koperasi dan pasaran runcit di Malaysia.

Visi dan Misi kami sejajar dengan syarikat induk kami – Quantum Metal Exchange Inc. (QMEI).

visi

MISI

NILAI

Kami dengan bangga menyediakan produk investasi eksklusif yang unik dan sah, didukung oleh nilai otentik – logam mulia digital untuk memberdayakan dan memperkaya, mempertahankan nilai nyata dan berkelanjutan dari waktu ke waktu. Kami sangat percaya dalam memfasilitasi investasi yang jujur, inklusi keuangan, dan kemakmuran bersama.

S

Sah

E

Eksklusif

A

Autentik

D

Didigitalkan

M

Memberdaya

N

Nyata

B

Berkelanjutan

J

Jujur

P

Penyertaan

K

Kemakmuran

Universiti Korporat bertanggungjawab ke atas produk dan perkhidmatan berkaitan budaya dan pendidikan, memberi perkhidmatan kepada pihak berkepentingan ekosistem Quantum Metal dan pihak berkaitan. Selain pembangunan peribadi khususnya dalam bidang kepimpinan, terdapat juga latihan industri yang disediakan dalam sektor alam sekitar, pelaburan kewangan, dan logam berharga.

Universiti Korporat mengambil bentuk maya dalam ruang digital, menyediakan pengalaman e-Pembelajaran kepada rakan kongsi, anak syarikat dan peniaga kami.

Quantum Metal Bullion ialah anak syarikat Quantum Metal Exchange Inc. (OTC:QMEI – sebuah syarikat tersenarai OTC AS yang berpangkalan di New York). Quantum Metal Bullion menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk industri logam berharga. Perkhidmatan tersebut termasuk perdagangan dan pemajakan emas, kemudahan cagaran emas, penjaga emas, tokenisasi emas, logistik, dan perkhidmatan untuk syarikat perlombongan dan penapisan.

SELAMAT DATANG KE
QUANTUM METAL SDN BHD

Quantum Metal Sdn. Bhd. (1011907U) didaftarkan pada 30 Julai 2012 dengan modal berbayar RM10,000,000.00. Ia adalah salah satu pengedar jongkong emas terbesar di Malaysia. Perniagaan teras Quantum Metal ialah menyediakan 99.99% produk emas premium kepada pasaran Malaysia termasuk, badan kerajaan, bank, institusi kewangan, peniaga dan peniaga individu. Quantum Metal memulakan hubungan antara bank tempatan dan Pembekal Bullion Antarabangsa, termasuk, PERTH MINT. Model perniagaan Quantum Metal mengurangkan risiko bank tempatan dengan bank tempatan mempunyai transaksi langsung dan transaksi sah melalui Quantum Metal. Sebagai pelanggan Quantum Metal, bank tempatan bebas daripada perbelanjaan modal untuk projek tersebut kerana 100% sistem dan infrastruktur akan dilaburkan oleh Quantum Metal Sdn. Bhd. Pulangan pelaburan kami adalah melalui model perkongsian hasil dengan bank tempatan. Pasukan Quantum Metal terus melabur dalam menyediakan model SOP terbaik dan menjamin integrasi dalam talian masa nyata antara bank tempatan dan Quantum Metal.

KEPIMPINAN KAMI

- DATO’ LIM KHONG SOON

Pengasas & Pengerusi Eksekutif

Mempunyai pengalaman lebih 20 tahun penglibatan dalam acuan ketepatan, komponen elektronik, kalium sianida emas untuk industri penyaduran emas dan pembangunan bersama pemulihan emas daripada sisa elektronik dengan Inochem dari Afrika Selatan sejak 2000, terlibat dalam pemulihan logam berharga daripada sisa elektronik, penapisan emas tulen daripada barang kemas/barang kemas lama. Membekalkan emas kepada fabrikasi barang kemas dan berurusan dengan bank jongkong Australia. Pembangunan sistem integrasi untuk Perth Mint untuk menjalankan perniagaan perdagangan emas dengan bank.

"KEBANYAKKAN ORANG SALAH FAHAM, MEMBELI EMAS BUKAN BERBELANJA, IA ADALAH PERTUKARAN MATA WANG"

- ESTHER LAW LEE POH

Pengasas Bersama

Disifatkan sebagai “Wanita Bijaksana” oleh media Cina yang terkenal di Malaysia, Esther Law ialah usahawan portfolio serba boleh dengan pencapaian global yang tidak terkira banyaknya, menggunakan formula kejayaan “memimpin dengan HATI, mempercayai nilai SEBENAR melalui budaya KEPIMPINAN, menyampaikan perkhidmatan melalui BEU model dan proses simbiosis 6I”. Sepanjang perkembangan keusahawanannya yang proaktif sepanjang 25 tahun yang lalu di samping peranan kepimpinannya yang cemerlang dalam Lions International, Toastmasters International dan sumbangan CSR, beliau telah dianugerahkan dengan pelbagai pengiktirafan antarabangsa seperti Toastmasters International District 51 “Most Outstanding Toastmaster of the Year” (2004- 2005), Ten Outstanding Young Malaysian Awards (TOYM) 2014 dan Peneraju CSR, McMillan Woods Global Awards 2017. Belian merupakan seorang yang berwawasan dengan perspektif global dan rangkaian sumber yang kaya di lebih 70 negara, beliau mahir dalam globalisasi dan pendigitalan yang inovatif proses untuk menghubungkan, memperkaya, dan memperkasakan. Berdasarkan kepercayaan nilai sebenar melalui L.E.A.D.E.R.S.H.I.P. dan ideologi menang-menang yang disampaikan melalui “Perkongsian sebagai model Perkhidmatan” yang berikrar untuk menyampaikan perkhidmatan perkongsian yang berkualiti, beliau telah memupuk rangkaian minda keterangkuman dan rangka kerja yang kondusif melalui budaya perkongsian peribadi yang membawa nilai kehidupan terkumpul kepada rakan kongsi, memanfaatkan sumber utama merentasi pelbagai industri, menyumbang kepada kemanusiaan dengan penyelesaian keusahawanan sinergi yang dihasilkan secara unik.

“KEIMPIN DENGAN H.E.A.R.T.S, PERCAYA KEPADA
NILAI SEBENAR MELALUI
BUDAYA L.E.A.D.E.R.S.H.I.P,
MENYAMPAIKAN PERKHIDMATAN MELALUI B.E.U.
MODEL DAN PROSES SIMBIOSIS 6I.”

- HAJI KAMARI ZAMAN BIN JUHARI

Chairman of Quantum Metal Sdn.Bhd.
Chairman of Bank Persatuan
Independent and Non-Executive Director of Permodalan BSN Berhad (“PBSNB”) Qualification : Master's Degree, Public Administration

Beliau pernah memegang jawatan sebagai Pengarah Jabatan Pembangunan Kewangan dan Perusahaan, Bank Negara Malaysia (“BNM”). Jabatan ini bertanggungjawab untuk memajukan pembangunan Institusi Kewangan Pembangunan yang mantap dan progresif, dan mengembangkan PKS yang kompetitif dalam mencapai objektif sosio-ekonomi negara. Beliau mula berkhidmat dengan Bank Negara Malaysia pada tahun 1982 setelah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber dari Universiti Putra Malaysia (“UPM”). Beliau menerima Mason Fellowship selepas menamatkan pengajian beliau di peringkat Sarjana Pentadbiran Awam dari Harvard University pada tahun 1990. Sekitar tahun 1992, beliau dilantik sebagai Ketua Unit Offshore di Labuan dan seterusnya pada tahun yang sama telah menyambung jawatan sebagai Ketua Pedagang Forex sehingga tahun 1996. Pernah berkhidmat sebagai Timbalan Pengurus Besar di Lembaga Pembangunan Labuan sehingga tahun 1999 dan kemudian dilantik sebagai Pengarah Pembangunan, Jabatan Kewangan dan Perusahaan, Bank Negara Malaysia pada tahun 2008 sehingga bersara sebelum beliau menyertai Bank Simpanan Nasional.

 

AIDA LIM ABDULLAH

Pengarah, Strategi Korporat dan Pembangunan

QUALIFICATION: BA (Hons) Accounting & Finance (Major in Law) London, UK. Chartered Accountant, Member of Malaysia Institute of Accountants (MIA), Chartered Global Management Accountant (CGMA) UK, Chartered Institute of Management Accountant of UK (CIMA), UK, Certified Financial Planner (CFP) US, Member of Financial Planning Association Malaysia (FPAM), Certified System Investigator (CSI) Singapore and was an Associate Member of Certified Fraud Examiner (CFE) US. Halal Professional Qualification (Jakim). Halal Excellence Master Class.

Diploma (Edu) Language Development, Child Psychology, Special Education Need, London, UK.

PENGALAMAN: Aida Lim Abdullah mempunyai lebih daripada 25 tahun pengalaman kepimpinan dalam pelbagai organisasi dan institusi daripada firma audit, institusi kewangan, GLC kepada pengawal selia, seperti Bursa Malaysia Bhd (“Bursa”, Bursa Saham Malaysia) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”). Beliau mempunyai pengalaman Pasaran Kewangan dan Modal yang mendalam dalam pelbagai peranan, termasuk ESG, Tadbir Urus Korporat, Pematuhan, Kawalan Dalaman, Pengurusan Risiko, Audit, Perbankan, Perbendaharaan, Kewangan Korporat, Penggabungan dan Pemerolehan, Analisis Pelaburan, Teknologi Kewangan, Penyelesaian Digital , Kewangan Syariah, Halalan & Sistem Eko Perniagaan Toyibban.

Jawatannya sebelum ini termasuk CEO Penang Halal International, sebuah agensi Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk membangunkan ekosistem Perniagaan Halal. Beliau adalah Ahli Lembaga Gabenor Institut Tadbir Urus Korporat Malaysia (MICG). Sebelum ini, beliau adalah Ketua Tadbir Urus Korporat dan Ekosistem Perniagaan QSR Brands (M) Holdings Bhd, anak syarikat utama Johor Corporation (JCorp). Pengerusi Jawatankuasa Penggubalan Dasar Hab Halal oleh SIRIM/ Perbadanan Pembangunan Halal.

Beliau menyumbangkan 14 tahun dalam peranan pengawalseliaan di Bursa, fungsi utamanya termasuk mengawal selia kelakuan syarikat tersenarai awam dan pengurusannya, menggalakkan tadbir urus korporat serta penglibatan aktif dalam hal-hal operasi kawal selia, penggubalan dasar/keperluan penyenaraian dan garis panduan pasaran modal. Beliau menghabiskan 3 tahun lagi di SC, Hal Ehwal Pelabur, jabatan Pengerusi, mengetuai pasukan untuk mengkaji, menganalisis dan memperoleh penyelesaian untuk isu pembangunan pasaran modal.

Beliau juga telah mengasaskan syarikat penyelesaian digital korporatnya sendiri, Corporate Streets Sdn Bhd yang menyediakan khidmat nasihat, latihan dan penyelesaian digital tersuai.

- CHEAH KAH PENG

International Corporate and Legal Advisor
Qualification : Barrister At Law, Advocate and Solicitor, British Government Oxford Chevening Scholar, Mst (Oxon) IHR Law, University of Oxford, LLB (Hons) Law, QUT Australia, MIT Sloan Business School Executive Programme

Cheah dilantik sebagai Penasihat Antarabangsa Korporat berkuatkuasa pada 1 Desember 2020. Beliau ialah seorang peguam senior dan mantan penggubal undang-undang dengan penglibatan profesional yang luas dalam perkongsian korporat global dan strategi eksekutif dengan pelbagai kerajaan pemerintah , syarikat penyenaraian awam, dan entiti sektor swasta. Beliau juga merupakan pengasas CKP&CO, sebuah firma guaman pada tahun 1999 dan AAA STRATEGIC pada tahun 2018, sebuah kumpulan konsultan global yang mmepunyai pengkhususan dalam pemerolehan, penggabungan, tenaga boleh diperbaharui, E-dagang, FinTech, dan Teknologi Buku Lejar Teragih. Senarai syarikat kerjasama beliau termasuk UnionPay International, China Consume Financial Holdings, China Peace Petroleum Pipeline Group, Enjoy TV Film Corp Malaysia, Jatayu Airlines Indonesia dan Unity Marketing Co Qatar. Beliau telah dianugerahkan Biasiswa Pascasiswazah Oxford Chevening yang berprestij oleh Kerajaan British dan juga mempunyai Ijazah Sarjana MSt (Oxon) di Universiti Oxford serta menghadiri Program Eksekutif Sekolah Perniagaan MIT Sloan yang mengkhusus dalam FinTech dan DLT.

RAKAN NIAGA KAMI

PENASIHAT SYARI'AH UNTUK PRODUK KAMI ISRA

PENASIHAT ISRA

PENASIHAT TAWAFUQ

ISRA ialah Penasihat Syariah QM.
ISRA telah mengeluarkan Sijil Pengumuman
Syariah untuk QM GSA.
Tawafuq ialah Penasihat Syariah QM.
Tawafuq telah mengeluarkan Sijil Pengumuman
Syariah untuk produk QM.

Sebarang pertanyaan berkenaan Produk Quantum Metal atau Syariah perlu dikendalikan oleh QM sepenuhnya, sila
gunakan Saluran Sokongan Rasmi Quantum Metal ("QM").

Piawai Syariah kami

Organisasi Perakaunan dan Pengauditan untuk institusi kewangan Islam

Peserta Perdagangan Komuniti Dari

Pengurusan mudah tunai dan pembiayaan Islam oleh institusi kewangan Islam

Rakan Niaga Kami

Anugerah & Pencapaian